Premium-Tur
Călătorești oriunde dorești...
Tel. (+373) 22 855 166
Tel. (+373) 79 285 260
str. Calea Orheiului 65
premium-tur
PREMIUM DESTINATIIAndorra este o țară fără ieșire la mare, aflată în sud­vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera între Spania și Franța.  Capitala, Andorra la Vella, este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării. Limba oficială este catalana, cu toate că se mai vorbesc spaniola, portugheza și franceza.

Principatul Andorra este un principat mic în sud-vestul Europei, situat în munţii Pirinei. Se învecinează cu Franţa şi Spania.
Din cauza poziţiei sale în munţii Pirinei, Andorra constă dintr-un teritoriu muntos, cu o înălţime medie de 1.996 m, cel mai înalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2,946 m. Munţii sunt despărţiţi de o serie de văi prin care curg râuri care se varsă în cursul de apă principal, râul Valira, care părăseşte ţara înspre Spania (la cel mai jos punct al ţării, 870 m).

Specific
Preţuri în Andorra

- un prânz - de la 12 euro

- o bere locală - de la 1,75 euro

- o cafea - de la 2 euro

- un suc - de la 1,5 euro

- o sticlă cu apă (1,5 l) - de la 1 euro

- 1 litru de lapte - de la 0,65 euro

- un pachet cu ţigări - de la 3 euro

- un bilet pentru transportul în comun - de la 1,2 euro

- închirierea unei maşini - de la 20 de euro/zi

- biletul pentru trei muzee (Casa Cristo, Casa Rull şi Casa d'Areny) - de la 6 euro

- călătoria cu autobuzul turistic - 12 euro/o rută,

18 euro/două rute

- turul parohiei Sant Julià de Lòria şi vizitarea Muzeului Tutunului  - de la 5 euro

- biletul pentru telescaunul spre zona Creussans - de la 6 euro/adult şi 4,4 euro/copil


Moneda: EUR

Statutul de duty-free este un considerent major, mai ales în aceste vremuri grele din punct de vedere economic, când toată lumea calculează fiecare cent cheltuit. Sectorul bancar atrage, de asemeni, foarte mulți turiști pe segmentul business, datorită paradisului fiscal. Există o varietate de resorturi de vara și de iarnă din care puteți alege.

Religia

Populația Andorrei este predominant (90%) romano-catolică. Sfântul protector al țării este Maica Domnului din Meritxell. Deși nu este religie oficială, constituția recunoaște o relație specială cu Biserica Catolică, oferind unele privilegii speciale acestui grup religios. Comunitatea musulmană este formată în principal din imigranți nord-africani. Printre alte grupări creștine se numără biserica anglicană, Biserica Reunificării, Noua Biserică Apostolică, Biserica lui Isus Hristos și a sfinților din ziua de pe urmă, și martorii lui Iehova. Există o mică comunitate de hinduși și de Bahá'í. În Andorra trăiesc și circa 100 de evrei.

Cultura

Limba oficială și istorică este catalana. Astfel, cultura este catalană, având un specific local.

Andorra este locul de origine al unor dansuri populare cum ar fi contrapàs și marratxa, care încă dăinuiesc în special în Sant Julià de Lòria. Muzica populară andorrană se aseamănă cu cea a vecinilor săi, dar are un caracter predominant catalan, mai ales în prezența unor dansuri cum ar fi sardana. Alte dansuri andorrane sunt contrapàsul în Andorra la Vella și dansul Sfintei Ana din Escaldes-Engordany. Sărbătoarea națională a Andorrei este Maica Domnului din Meritxell, sărbătorită odată cu Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie.

Temperaturi:
Clima Andorrei este temperată, cu veri calde și uscate și ierni cu precipitații abundente. Din decembrie până în martie găsiți cele mai bune condiții de concediu hibernal, însă cele mai înalte piscuri montane rămân acoperite de un strat de zăpadă până aproape de miezul verii.

Dacă planificați să mergeți în Andorra pentru drumeții sau trekking, atunci cea mai bună perioadă a anului este între aprilie și octombrie. Cele mai calde luni sunt între iulie și septembrie, însă acestea coincid cu cea mai mare densitate de turiști, care înseamnă, pe lângă multele festivaluri și evenimente culturale, și cele mai mari prețuri. Este cea mai plăcută perioadă și din punct de vedere climatic și ar fi bine să vă faceți rezevările cu mult timp înainte.


Excursii:

Cea mai bună alegere este să vă cazaţi în capitalăAndorra la Vella (Andorra cea bătrână), de unde va veţi putea deplasa cu uşurinţă în orice colţ al ţării, şi asta într-un timp foarte scurt. În mod normal, un sejur de câteva zile va fi suficient pentru vizitarea întregii ţări, asta dacă nu veţi fi prea ocupaţi cu schiatul, principala atracţie în perioada iernii. În apropierea satului La Massna se află două pârtii importante de schi, Arinsal şi Pal, amândouă fiind potrivite atât începătorilor, cât şi celor aflaţi la un nivel intermediar.

Nici lăcaşurile de cult nu ar trebui ocolite. Atât arhitectura exterioară, cât şi cea interioară reprezintă motive suficient de puternice să vă familiarizaţi cu specificul ţării.

Biserica din Sant Esteve este principalul lăcaş de cult al micuţei capitale, care datează din secolul XII şi se remarcă prin stucaturile din lemn şi frescele interioare. Lucrări de reabilitare şi mărire au fost efectuate în anul 1969.

În centrul capitalei se află Casa de la Vall, o clădire din piatră construită în jurul anului 1580, care a aparţinut iniţial unei familii nobile. În prezent, aici se află sediul guvernului, Tribunalul şi Consiliul general. Intrarea în Casa de la Vall este decorată cu armele principalităţii din 1761 şi cu însemnele episcopului de Urgell. Picturile pereţilor din prima sală de la etajul întâi datează din secolul XVI, în vreme ce Camera Consiliului conţine documente importante, unele dintre ele datând încă din timpul lui Carol cel Mare. Bucătăria casei s-a păstrat cu o mare parte din ustensilele folsite în secolul XVI, astfel încât o vizită în această cameră, de obicei ocolită, este echivalentul unei întoarceri în timp.

Dacă sunteţi în drum către Spania vă sfătuim să nu rataţi micuţa localitate Santa Coloma, unde veţi putea vizită biserica Santa Coloma, construită în stil romanesc, care adăposteşte o statuie din secolul XII a Fecioarei din Coloma, îndelung venerată atât de localnici, cât şi de pelerinii catolici. Puţin mai sus de sat se află un castel construit în secolul XII de către Roger Bernat, conte de Foix. Drumul continuă peste un pod medieval, Pont de la Margineda, către Sant Julia de Loria, aflată la 939 metri altitudine, de unde puteţi urca până la biserica Sant Cerni de Nagol, decorată cu fresce în stil romanesc. Clopotniţa bisericii Sant Julia de Loria este construită în stil romanesc, adăpostind şi un crucifix din secolul XVII.

Un pic mai la nord de localitatea Canillo, se ridica cel mai înalt turn de biserică din Andorra. Capela Sant Joan de Caselles, una dintre cele mai frumoase capele din zonă, este datată undeva între secolul XI şi XII. Arhitectura interioară este foarte bine punctată, frescele şi picturile păstrând încă un aer medieval.


Durata zborului:

În Andorra nu veţi putea găsi porturi sau aeroporturi, de aceea dacă plănuiaţi o călătorie cu avionul va trebui să vă orientaţi către Spania sau Franţa, iar de acolo să închiriaţi o maşină sau să folosiţi mijloacele de transport în comun, o reţea destul de bine pusă la punct care leagă Andorra de Spania sau Franţa. Cel mai apropiat aeroport din Spania este Barcelona, iar dacă preferaţi Franţa, ar trebui să vă îndreptaţi atenţia către aeroportul Toulouse-Blagnac. De aici, microbuzele către Andorra sunt zilnice sau puteţi opta pentru un taxi, deoarece din ambele direcţii veţi ajunge la destinaţie în aproximativ 3 ore.

Statiuni:
Andorra are câteva staţiuni de schi importante, cum ar fi Soldeu/El Tarter şi Pal/Arinsal, frecventate în special de turiştii spanioli, francezi şi britanici, datorită pârtiilor lejere, potrivite pentru familiile mai puţin experimentate. Şcolile de schi din Andorra sunt printre cele mai mari din Europa.

- Andorra la Vella este capitala Principatului Andorra.

Este situată la înălţime în Pirineii estici, între Franţa şi Spania.

Clima

Climatul orasului este tipic pentru zonele alpine si anume ierni friguroase si veri blande. Temperaturile medii se regasesc intre valorile 28ºF (-2ºC) si 75ºF (24ºC).

Atracții

Andorra la Vella Principalele atractii: Vechiul Oras, Biserica Sf. Esteve, Cladirea Parlamentului, Biserica Santa Coloma, Centrul cultural guvernamental, Tatrul si Muzeul din cadrul Centrului Cultural, Piazza, Festivalul Muzical. Principatul Andorra se bucurã de 150 de zile pe an de zãpadã, fapt care îl face una din destinatiile de schi cunoscute ale Europei. Dar minuscula tarã de doar 468 km2 oferã celor care o viziteazã si alte numeroase atractii, începând cu obiective culturale si terminând cu posibilitatea de a face cumpãrãturi variate si convenabile (produsele de aici fiind scutite de taxe). Andorra la Vella este locul ideal de sejur pentru cei care vor sã încerce toate posibilitãtile de schi din zonã, dar si sã se bucure de atmosfera relaxatã, gustând din specialitãtile culinare traditionale sau colindând magazinele.

Aeroport

Andorra la Vella Cel mai apropiat aeroport este Toulouse,(in Franta) sau Barcelona (in Spania).

- Grandvalira - Prin fuziunea domeniilor Pas de la Casa/Grau Roig şi Soldeu/El Tarter - Grandvalira a devenit cel mai mare domeniu schiabil al Europei în afara Alpilor. Fie pentru coborâri liniştite pe pârtii largi, fie pentru emoţia off-piste - oferta de aici nu duce lipsă de posibilităţi.

 

Cele mai scumpe hoteluri din Andorra:
- Andorra Park Hotel 5*

- Andorra Park Apartamentos 5*

- Hotel Spa Termes Carlemany 4*

- Hotel Exe Prisma 4*

 

Pentru familii:
- Andorra Palace 3*

- Hotel Acta Arthotel Andorra 4*

- Holiday Inn Andorra 5*

- Hotel Exe Prisma 4*


Tineret:
- AWA Festa Brava 3*

- Holiday Inn Andorra 5*

- Hotel Plaza Andorra 5*

- AWA Nuria Hotel Andorra 2*
 

Hoteluri recomandate lângă Arinsal (stația de schi Pal-Arinsal):
- Hotel Montané 3*

- Hotel Arinsal 2*

- Hotel Comapedrosa 3*

- Hotel Xalet Verdú 3*

Moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Andorra.